SPISAK BOLESTI KOJE LIJEČE MED I ORASI: ZBOG OVOGA IH TREBA JESTI NAJVIŠE TOKOM ZIME

I med i orasi su vrlo zdrave namirnice. Naučnici su odavno dokazali da sadrže veliku dozu važnih vitamina i minerala, tako da blagotvorno djeluju na čovjekov organizam, a njihova smjesa pomaže da se riješite mnogih opasnih bolesti.

Da biste poboljšali rad unutrašnjih organa i cijelog sistema, trebalo bi da češće jedete med sa orasima. Koristit će vam i ako ste pod emotivnim stresom ili radite teške fizičke poslove.

Kada redovno jedemo med i orase, u našem organizmu se dešava sljedeće:

Ako ste patili od glavobolje, proći će. Normalizuje rad sistema za varenje. Da biste se riješili zatvora, ćešće jedite ovu slatku smjesu. Pomaže bržem oporavku od porođaja. Med i orasi su nezamjenljivi za žensko zdravlje jer sadrže supstance koje poboljšavaju dotok krvi organima u maloj karlici, a time povećavaju i libido.

Kod muškaraca povećavaju potenciju. Za jačanje imuniteta – dovoljno je svakodnevno pojesti malu količinu smjese. Ako ste već dobili prehladu, pomoći će vam da se brzo oslobodite zapušenog nosa i upale grla.

Ako patite od anemije, jedite ove namirnice jer sadrže gvožđe, cink, mangan i gvožđe. Med i orasi stabilizuju metaboličke poremećaje. Preporučuje se da tokom intenzivnog umnog rada jedete više ovih namirnica, koje poboljšavaju koncentraciju. Orasi sadrže sastojke koji ublažavaju reumatične bolove.

Kako pripremiti smjesu od meda i oraha

Ovu smjesu uopšte nije teško napraviti, a priprema je izuzetno lako. Pomješajte 500 g meda sa 500 g oraha i dodajte im sok jednog limuna. Dobro izmješate i sipate u staklenu teglu.

Konzumiranje:

Za djecu stariju od 3 godine – 1 kašičica dva puta dnevno. Za odrasle: 1-2 supene kašike tri puta dnevno.

 

Izvor: hayat.ba