On je simbol prve ljubavi i cvate samo tri tjedna godišnje: 10 stvari koje ne znaš o jorgovanu

Proljeće je doba u kojem cvjetaju jorgovani, čiji miris jako volimo

Ljubičasti jorgovani simbol su prve ljubavi

Postoje i godišnji Festivali jorgovana

Jednostavnost i ugodan miris, jorgovane stavlja na listu našeg najdražeg cvijeća. Njihovo vrijeme počinje dolaskom proljeća pa smo pronašli neke zanimljivosti koje će vrlo vjerojatno zanimati sve ljubiteljice ovog predivnog cvijeća. Jesi li, na primjer znala da jorgovan potječe iz jugoistočne Europe tj. s Balkana gdje raste u planinama Bugarske, Hrvatske, Grčke, Rumunjske… Turci su stoljećima uzgajali ovu vrstu koja je oko 1500-te stigla u Beč i Pariz. Francuzi su nakon toga razvili toliko sorti jorgovana tako da se obični jorgovan često naziva francuskim hibridom ili jednostavno francuskim jorgovanom. Konačno, ovi europski primjerci otputovali su i u Novi svijet, a grmovi jorgovana krasili su vrtove američkih predsjednika Georgea Washingtona i Thomasa Jeffersona (koji mu je posvetio i dio svoje knjige o vrtlarenju!) Jorgovan obožavamo ubog njegovog mirisa

1. Jorgovan cvate svega tri tjedna u proljeće Ali postoje rani, kasni i jorgovani koji cvatu na polovici sezone tako da kombiniranjem različitih vrsta možemo produžiti vrijeme u kojem uživamo u cvjetovima jorgovana na šest tjedana!

2. Neke vrste prežive temperature do – 50 stupnjeva Celzijusa Dapače, jorgovani ne uspijevaju u sasvim toplim klimama. Treba im duži period zimske hladnoće kako bi sakupili snagu za ponovnu cvatnju sljedeće godine.

3. Postoji više od tisuću vrsta jorgovana Cvjetovi tako mogu biti jednostruki ili dvostruki, a boje idu od bijele, krem, ružičaste, magente, ružičasto-ljubičaste, lavanda ljubičaste nadalje. Kad ocvatu ostaje grm lijepog tamno zelenog lišća koji isto krasi vrt.

4. Jorgovani dolaze iz obitelji masline, oleaceae Jesi li znala da je u istoj porodici još jedan grm, dobro nam poznat iz naših vrtova, prelijepa žuta forzicija?

5. Cvjetovi su jestivi i odlično idu uz napitke, salate i deserte.  Zadivi goste, posipaj npr. sladoled ili neku desertnu kremu sa cvjetićima jorgovana.

6.  Ljubičasti jorgovani simbol su prve ljubavi Ahhh!

7. Ljubičasti jorgovani su najosjetljiviji na sunce U principu svi ljiljani vole sunčano mjesto u vrtu i bogato, ali dobro drenirano tlo. No ljubičastima bi dobrodošlo malo SPF-a… No kad govorimo o našim krajevima, sunca nije prejako ni ljubičastom jorgovanu

8. Diljem SAD-a održavaju se festivali jorgovana Najpoznatiji je tako The Rochester Lilac Festival ikoji se početkom svibnja održava u parku u Rochesteru u New Yorku. Park ima veliki kolekciju jorgovana, u više od 1800 grmova i više od 500 varijeteta.

9. Želiš pomirisati jorgovan? Najljepše mirišu za toplih i sunčanih dana Jorgovan je obožavan prvenstveno zbog svog mirisa. Stoga je i dobro cvijeće za vazu, zamirisat će cijelu prostoriju.

10. Želiš li da jorgovan bude što veći, obreži ga jednom godišnje Jrgovan svakako treba obrezivati, ali ne pretjerano. Najbolje ga je obrezati kad završi cvatnja, jednom godišnje.

miss7