Milijarder je poklonio drugima sav novac koji posjeduje

Milijarder Chuck Feeney (89) je poklonio sav novac koji posjeduje. Gotovo osam milijardi dolara je dao dobrotvornim organizacijama, sveučilištima i fondacijama.

Sada već bivši milijarder ispunio je svoju životnu želju da napusti ovaj svijet bez novca. Iako taj dan još nije došao, budući da je Chuck Feeney u travnju napunio 89 godina, htio je učiniti to na vrijeme.

Sada je puno sretniji
On je poklonio svoje bogatstvo vrijedno osam milijardi dolara. On je suosnivač maloprodajne kompanije aerodroma Duty Free Shoppers, a nakon što je predao sav svoj novac, kaže da ne može biti sretniji.

Kompaniju je stvorio 1960. godine s prijateljem, ali motivacija mu je oduvijek bila da novac da u dobrotvorne svrhe – i to je i učinio.

Ovaj filantrop iz Amerike, irskog porijekla, dao je 8 milijardi dolara dobrotvornim organizacijama, sveučilištima i fondacijama. Osnovao je organizaciju pod nazivom Atlantic Philanthropies.

Najveći filantrop među milijarderima
Prema onome što piše na web stranici, donacije su usmjerene na zdravstvene, socijalne i politički liberalne ciljeve javne politike u Australiji, Bermudima, Irskoj, Južnoj Africi, Sjedinjenim Državama i Vijetnamu.

Feeney je u javnosti poznat i kao “James Bond u svijetu filantropije”. Organizaciju Atlantic Philanthropies je pokrenuo prije 36 godina, a onda je značajno pomogla uspostavljanju mira u Sjevernoj Irskoj, kao i modernizaciji zdravstvenog sustava u Vijetnamu.

“Mnogo smo naučili. Možda bismo nešto učinili drugačije, ali sam vrlo zadovoljan. Osjećam se vrlo dobro što sam završio svoju misiju, i zahvaljujem se svima koji su bili sa mnom na tom putovanju”, rekao je Feeney za Forbes.

novizivot