MARIJANU SU VREĐALI JER NEMA INTERNET I ŽIVI U ORONULOJ KUĆI: Onda je njen SASTAV ućutkao sve – NAJEŽIĆETE SE kad PROČITATE

Emisija “Provjereno” donosi nam priču o 12-godišnjoj devojčici Marijani koja nema laptop, internet, niti telefon, a njen je sastav prekrasna i tužna priča koja će vas dirnuti u srce.

Marija Halaček, učiteljica hrvatskog jezika iz Osnovne škole Molve, Marijanina je razredna i za nju ima samo lepe reči. Za Marijanu kaže da je drugačija i da Marijana nikada nije rekla: – “E ja bi baš to, joj pogledaj kako se ova obukla, kako je bila negde’. Nema takve uzore. Njeni uzori su nešto sasvim drugo i zato je posebna.” Učiteljica Halaček je prepoznala njen talenat za pisanje.

– “Ja sam Marijana. Ne poznajete me? Istina, nema me ni na Instagramu, ni na Facebooku. Ne četujem. Ako me želite upoznati, možete doći kod mene. U moju ulicu ili školu. Ili mi mašite dok čekam na autobusnoj stanici. Lako ćete me prepoznati. Ja sam ona koja ne drži mobilni u rukama” – piše u sastavu koji je napisala Marijana. – “Tražila je temu, a ja sam uporno vraćala, daj nešto od sebe. Pitaj se po čemu si posebna. Došla je sledeći dan i rekla da je razmislila. Spustila je glavu dolje. Bilo joj je neugodno. Rekla je: “Znate, meni je neugodno, ali ja mislim da sam posebna jer imam sve petice’. Ja kažem: “To je dolično, baš zato si posebna” – ispričala je učiteljica za “Provjereno”. Marijana je osvojila drugo mesto na državnom književnom takmičenju ”Mato Lovrak”, a tema njenog rada je detinjstvu bez telefona i interneta.

– “Znali su mi se rugati jer nemam internet, ni telefon, pa da nam je kuća ružna, mislim, to sve oni nisu nama baš sad u oči govorili, ali dok oni to vide, to jako boli. Ne osećam se baš dobro zbog toga, zapravo uopšte. To drugi ne bi smeli raditi. Ali dobro, ne trebamo mi njih uvek slušati nego glavno da verujemo u sebe i imamo jedni druge” – skromna je Marijana. Telefon i laptop je dobila za nagradu, a njih deli sa braćom i sestrama, dok Marijana nekih većih želja nema.
– “Ne bih ništa htela za sebe, samo bih htela biti učiteljica i da prolazim razrede sa 5,0 kako je to bilo i do sada i da idem na fakultet i da budem učiteljica da učim druge. Snovi se ostvaruju, ali nije to baš tako bajno. Pa valjda budem mogla sve što hoću, ali možda i ne budem” – kaže Marijana, prenosi Magazin.

 

topvijesti-balkan