Djeluju protiv anemije, čiste jetru i bubrege i povoljno utječu na vid

Mušmula je jako kvalitetna biljka, bogata potrebnim sastojcima, pa je prava šteta da se više ne koristi u ishrani ili pripremi prirodnih lijekova.

 

U ishrani su nepravedno zapostavljene, misleći pri tome na njihov bogat nutritivni sastav.

Mušmule u sebi sadrže toliko vitamina C da im ni limun nije ravan. Bogate su kalijem, fosforom, natrijem, vlaknima i kompleksom vitamina B.

Direktno djeluju protiv anemije, čiste jetru i bubrege i povoljno utječu na osjetilo vida. Mušmule pomažu kod želudačne kiseline i opstipacije.

Slatki plodovi ove biljke pripadaju porodici ruža, a porijeklo vode iz jugozapadne Azije i jugoistočne Europe. Davno su se pojavile u Njemačkoj jer su ljudi uočili njihova ljekovita svojstva te su ih koristili za jačanje organizma, kao lijek protiv vrtoglavice i slabosti u leđima.

Mnogi ih i danas upotrebljavaju kada im krvare desni, imaju herpes ili afte u usnoj duplji, jer šaka ove voćke uspješno rješava spomenute probleme. Preporučuju se i tijekom dijetalnog režima ishrane, jer u 100 grama mušmula ima svega 30 kalorija, a njihova vlakna dodatno ubrzavaju metabolizam.

Nekoliko zanimljivih detalja o mušmuli – I kora biljke je ljekovita

Ovo ljekovito voće snažno djeluje kao prirodno protuupalno sredstvo. Stoljećima se mušmula koristila za probavne tegobe, te suzbijanje upale na crijevima i želucu. Snažan je prirodni laksativ. Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja, pomaže pri ublažavanju upale krajnika i dišnih putova.

Ova voćka sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, tanin, pektine, organske kiseline – jabučnu, vinsku i limunsku kiselinu.

Već smo napisali, ali da ponovimo – Mušmula je bogata vitaminom C, kao i vitaminima iz B grupe. Bogat je izvor kalija, kalcija, željeza i magnezija. Mušmula je prirodni lijek i poslastica koju možete iskoristiti na brojne načine. Zreli plodovi su izvrstan laksativ i diuretik. Blagotvorno djeluju na upalu želudačne sluznice, ali i na mnoge druge želudačne tegobe.

Pektin prisutan u ovom voću pomaže u snižavanju kolesterola, pospješuje rad crijeva, sprečava zatvor i pomaže u liječenju raznih upalnih procesa u organizmu. Zeleni plodovi nisu pogodni za konzumiranje, ali se u obliku čaja koriste za liječenje i ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba. Čaj od mušmule se pokazao izrazito dobrim za zaustavljanje dijareje i krvarenja.

Zelena mušmula je poznata i kao odlično protuupalno sredstvo, zbog čega je dobar lijek protiv afti u ustima.

List se u ljekovite svrhe sakuplja u proljeće, a u obliku čaja je vrlo djelotvoran u zaustavljanju krvarenja, kao i u liječenju bolesti desni i usne šupljine. Cvijet biljke se sakuplja u razdoblju od mjeseca svibnja, do mjeseca rujna, suši se na svijetlom mjestu i konzumira se u obliku čaja za poboljšanje probave.

Zimski slatkis sa karanfilicem

Musmule se najlakše jedu kada se presjeku na pola i kašičicom izvadi sadržaj, a prethodno se dobro operu. Ne jedu se brzo, svaki plod sadrži pet krupnih sjemenki. Ne bi trebalo pretjerivati sa njima jer se teško vare, a veća količina može da izazove dijareju. Da bi duže trajale, potrebno je da budu u frižideru.

Propržene na puteru sa dodatkom karanfilića predstavljaju originalnu poslasticu u zimskim danima. Takođe, pomješana pulpa mušmule sa umućenom zaslađenom slatkom pavlakom predstavlja zanimljiv i ljekovit mus za članove porodice, kao i za iznenadne goste.

Kora drveta se skida u proljeće ili u jesen. U narodnoj medicini koristi se za liječenje malarije. Sjemenke mušmule također imaju ljekovita svojstva. Sluz oslobođena iz sjemenki natopljenih vodom koristi se za pripremu obloga, koje imaju vrlo djelotvorne učinke u saniranju manjih povreda na koži.

 

Mušmula se koristi protiv kamenca u bubregu, ali oprezno. Naime, kod ove vrste terapije potreban je poseban oprez i stručan nadzor, jer sjemenke sadrže određeni postotak cijanovodične kiseline.

 

Marmelada

 

Za pripremu marmelade, operite meke mušmule i isjecite na komade. Zatim ih stavite u lonac, prelijte vodom da ogreznu i tri časa kuvajte na laganoj temperaturi. Nakon toga procijedite ih kroz gustu krpu i okačite preko noći iznad lonca da sav sok iscuri. Sadržaj ne pritiskajte da bi marmelada ostala bistra.

 

Čaj se sprema od supene kašike usitnjenih svježih mušmula i dva decilitra vode. Plodovi se preliju vrelom vodom, poklope, ostave da odstoje sat vremena, a zatim se procijede. Tokom dana piju se dvije šolje, a usna duplja se ispira nekoliko puta dnevno.

 

 

Izvor: http://www.kakolijeciti.com