Božur: znate li što znači cvijet koji cvjeta samo 3 mjeseca u godini?

Značenje cvijeta božura neznatno varira prema boji latica

Božur je ukrasna biljka čiji cvjetovi cvjetaju nešto više od tri mjeseca u godini, od sredine travnja do kraja srpnja.

 

Sa svojim obiljem latica, simbol je blagostanja i sreće. Cvijet božura također se povezuje sa ženskom ljepotom i reprodukcijom te simbolizira sklad para između žene i muškarca.

 

Nije iznenađujuće da se božur često nalazi u buketima mladenki kako bi se poželjela sreća novim zajednicama.

 

Što na jeziku cvijeća znači pokloniti božure?

 

Božur se povezuje s različitim simboličkim značenjima koja se razlikuju ovisno o kulturama i tradicijama.

 

U nastavku su navedena neka od uobičajenih značenja koja se pripisuju božuru u jeziku cvijeća:

 

  • ljepota i gracioznost: često se smatra simbolom ženske ljepote i gracioznosti. Njegovi veliki, upadljivi i mirisni cvjetovi predstavljaju eleganciju i privlačnost.
  • romantična ljubav: u zapadnoj tradiciji, božur se često povezuje s romantičnom ljubavlju i privrženošću. Često se daje kao simbol ljubavi i koristi se u vjenčanim buketima, kao i onima koji se poklanjaju na važne godišnjice.
  • prosperitet i bogatstvo: u kineskoj kulturi, božur je simbol blagostanja, sreće i bogatstva. Smatra se ikonom obilja i često se uzgaja u vrtovima kako bi privukao sreću i financijski uspjeh.
  • čast i plemenitost: božur se kroz povijest povezivao s aristokracijom i plemstvom. U kineskoj tradiciji bio je poznat kao “kralj cvijeća” i simbolizirao je visok društveni položaj i čast.
  • obnova i proljeće: božur se često smatra znakom ponovnog rođenja i novog života. Njegovo bujno cvjetanje u rano proljeće simbolizira početak novog godišnjeg doba i obnovu prirode.

Značenje cvijeta božura neznatno varira prema boji latica: ružičasti božuri su simbol romantične ljubavi, bijeli su amblem čistoće, dok crveni božuri predstavljaju žensku erotiku.

 

Općenito, božur je cvijet cijenjen zbog svoje ljepote i raznolikosti boja, a njegova simbolička značenja doprinose njegovoj trajnoj privlačnosti u različitim kulturama diljem svijeta.

 

Izvor