Patuljaste ruže: Male, nežne i mirišljave

Pregršt malenih, nežnih i mirišljavih latica najraziličitijih boja čine patuljastu ružu jednom od najlepših cvetnica i omiljenim ukrasom u domu. Iako su male, prilično su zahvalne za gajenje, a dugo i cvetaju.

Ruže su spoljne biljke, ukoliko ih uzgajate u kući, obezbedite im dovoljno svetla, minimum pet sati dnevno. Siguran znak da ga je željna je izdužena stabljika, koja se stalno okreće ka prozoru.

Minijaturne ruže su zimootporne. Zasađene u saksiji, najbolje da prezime u svetloj prostoriji koja se ne greje. Ukoliko su u bašti, dovoljno je da ih zagrnete do polovine visine. Tokom proleća i leta potrebno im je mnogo vode, pa svakog dana prstom proverite da li se zemlja isušila. Kada je površinski sloj (dubine 2,5 cm) suv, ružu obavezno zalijte, ali pazite da ne pokvasite listove, jer može doći do truljenja korena ili pojave gljivica.

Patuljaste ruže prihranjujte osmokotnim ili tečnim đubrivom, kada biljka olista u proleće, preporučuje se prihrana i preko lista đubrivom Wuksal Super. Dok raste, ispunjava saksiju korenčićima, pa ukoliko je ne presadite na vreme, biće joj tesno i neće cvetati. Pre presađivanja proverite da li se u saksiji nalazi jedna ili više biljaka. Jednu presadite u saksiju duboku 25 do 30 cm, a ukoliko je više, pažljivo ih razdvojte prstima (sa delom korena) i zasadite odvojeno u plastične posude sa rupama na dnu i drenažnim slojem. Zemlja za presađivanje trebalo bi da je rastresita i neutralne ili blago kisele reakcije.

Patuljaste ruže su pogodne za saksije, žardinjere i dublje sandučiće na terasama i balkonima, a u vrtu se sade na rastojanju od 25 do 30 cm. Izgledaju dekorativno pored staza, koriste se i za formiranje bordure i cvetnih oaza u vrtu. Mogu se kombinovati sa niskim četinarima, kao i sa drugim cvećem u vrtu.

Izvor: novosti.rs