Najljekovitija biljka raste svuda oko nas, a ne koristimo je! Sve bolesti možete s njom da uništite!

ČUVARKUĆA JE VIŠEGODIŠNJA BILJKA KOJU MOŽEMO DA VIDIMO U GOTOVO SVIM DVORIŠTIMA, A LAKO ĆEMO JE PREPOZNATI PO DEBELIM LISTOVIMA KOJI U SEBI SADRŽE VEĆE KOLIČINE VODE. NEKI LJUDI JE KORISTE I KAO UKRASNU BILJKU, ŠTO JE TAKOĐER, JAKO LIJEPO, JER ĆETE POSMATRAJUĆI JE DA OSLOBODITI SVOJE TIJELO OD STRESA.

Sigurno ste nekada imali priliku da saznate u koje sve svrhe može da se primjenjuje čuvarkuća, ali jedan od najčešćih načina upotrebe jeste uklanjanje bolova u uhu. Preporučljivo je da saznate i za sve ostale načine primjene, jer će vam nekada biti od velike koristi.

”Semervivum” je latinsko ime za čuvarkuću, i kada se to prevede dobijemo ”uvijek živ”, što nam dodatno daje do znanja da trebamo biljku često koristiti.

Istraživanjima je dokazano da se u ovoj biljci nalazi mnogo ljekovitih materija od ojih se najviše izdvajaju biljne sluzi, tanin, flavonoid, ali i mnoštvo korisnih kiselina.

Čuvarkuća psojeduje adstringentno, diuretičko, ali i antiupalno svojstvo, koja ih čine posebnom vrstom biljke.

Godinama se koristi u razne svrhe, odnosno pomaže ljudima da se izliječe od određenog oboljenja. Najveću primjenu postigla je u liječenju uhobolje, oslabljenog sluha, ali i da biste se riješili bradavica.

Ako osjećate bolove u uhu, dovoljno je da uzmete listić čuvarkuće i iz njega istisnete dvije kapi u uho u kojem osjećate bolove. Ono će da djeluje na smolu koja se nakupila nutar uha , te tako da ukloni bol koju smo osjećali.

Čuvarkuća se koristi u različitim oblicima, kao tintura, obloga, čaj, mast, a može i kao sok.

Recept za pripremu čaja !!

Potrebni sastojci:

10 grama čuvarkuće
250 ml vode
Priprema:

Prvo stavite vodu da prokuha, a onda u nju stavite očišćene listove čuvarkuće. Smjesu ostavite da odstoji 60 minuta, poslije čega je trebate procijediti i početi sa konzumiranjem.

Ne smijete da dodajete šećer, jer čaj neće postići svoje maksimalno dejstvo.

(abportal.info)