Krofne! najbolji recept

Evo i mojih krofni, punih krofni jer šuplje ne volim ? Sjećate se, ja sam ona koja ne voli prati suđe, pa eto zato da ne moram prati špricu imam i svoj sistem punjenja krofni ? Sastojci su svugdje relativno isti, u pitanju su samo nijanse.
SASTOJCI
TIJSTO
1 kg glatkog brašna
malo soli
4 dag kvasca
5-6 žlica mlakog mlijeka
4 žlice šećera
10 dag otopljenog margarina
1 dl kiselog vrhnja
2 cijela jaja

2 žumanjka
1 žlicu ruma
naribanu koricu jednog limuna
3,5 dl mlakog mlijeka

OSTALO
marmelada, nutella
šećer u prahu
ulje za prženje

PRIPREMA
1.
U posudu staviti brašno, dodati uzašli kvasac i ostale sastojke za tijesto. Dugo ga miješati spiralnim nastavcima miksera. Ostaviti neka stoji pokriveno na toplom mjestu 40-tak minuta da se digne.
2.

Pobrašniti radnu površinu pa na njoj premijesiti dignuto tijesto i razvaljati tako da bude prst debelo. Čašom ili kalupom rezati krugove širine cca 8 cm. Odvojiti ih od ostatka tijesta koje opet premijesimo i odrežemo isto tako krugove, a preostali dio pustiti u obliku kakav je i ostao. Pokriti da se tijesto još malo digne.
3.
U tavi ugrijati ulje pa stavljati pržiti krofne tako da prvo pržimo gornju stranu ali prilikom uzimanja na toj gornjoj strani napravimo sa dva prsta udubljenje prije stavljanja u ulje. Pržiti 2-3 min pokriveno pa otkriti, okrenuti krofne i pržiti još 2-3 min.
4.
Vaditi na salvetu da upije ulje i to okrenuti udubljenje prema salveti kako bi se iz njega ocijedilo ulje ukoliko nam je ušlo prilikom okretanja krofni.
5.
U udubljenje staviti marmeladu, nutellu ili čokoladu i posipati šećerom u prahu.
6.
Ukoliko ne želimo krofne sa punjenjem onda ne radimo udubljenje.

http://www.coolinarika.com/